Chovatelská stanice psů

Hlavním důvodem jeho oblíbenosti jako skvělého domácího psa je jeho osobnost.

Je to mírný, inteligentní společník, laskavý k dětem, neagresivní k člověku nebo k jiným psům, snadno adaptabilní, učenlivý a lehce zvladatelný i naprostými začátečníky. Díky všem svým vlastnostem patří již řadu let k vyhledávanému typu bezproblémového rodinného psa.

Je nenáročný, vhodný i do městského bytu. Údržba jeho srsti je velmi jednoduchá i při deštivém počasí. Po návratu domů stačí packy a srst pouze přetřít suchým ručníkem, což je ve srovnání s dlouhosrstými plemeny obrovská výhoda.

Labradorský retrívr je také skvělý lovecký pes ze skupiny „přinašečů“. V myslivecké praxi bývá využíván zejména k přinášení střelené zvěře, jeho upotřebitelnost je však všestranná.

V poslední době je hojně vídán na celnicích při vyhledávání drog, nebo jako asistenční, vodící nebo signální pes, pomáhající tělesně postiženým lidem. Speciálním výcvikem lze docílit provádění mnoha dovedností, jenž takto postiženému člověku usnadňují řadu činností běžného dne. Takový pes umí např.:
– rozsvěcení a zhasínání světel, přinášení určitého předmětu (telefon, léky, noviny atd.), sundávání ponožek, rukavic nebo i svetru, vytahování prádla z pračky, podávání spadlých předmětů (klíče, tužka, list papíru), nošení baťůžku s drobnostmi, tažení invalidního vozíku atd. Signální psi upozorňují na důležité zvuky osobu se sluchovým postižením. Reagují např. na zvonek u dveří, vyzvánění telefonu, budíku, pláč dítěte, zvukové signály kuchyňského zařízení apod.

Na tomto místě se musíme pochlubit, že několik štěňátek od nás odešlo do Výcvikového střediska vodicích psů v Blansku k panu Dvořákovi, kde vyhověli přísným zdravotním kritériím a požadavkům na povahu, úspěšně prošli výcvikem a nyní pomáhají tělesně postiženým lidem.

Labrador má rád člověka, vodu a přinášení míčků, klacků, hraček či bačkor. Pokud mu vedle toho ještě poskytnete starostlivou péči a každodenní lásku, bude pro vás věrným a milujícím členem rodiny po celý život.

Mgr. Martina Fialová